Miten minusta tuli sukellusammattilainen?
Gili Air Suomeksi -blogi syntyi aitoon tarpeeseen. Kun tieto uudesta asuinpaikastani Indonesiassa levisi, aloin saada paljon yhteydenottoja tutuilta ja tuttujen tutuilta, jotka olivat suunnittelemassa lomamatkaa. Kysymykset pyörivät yleensä sukeltamisen, majoituksen ja matkustamisen ympärillä, joten ajattelin kirjoittaa kaiken tietämäni muutaman artikkelin muotoon. Blogia on tähän mennessä luettu yli 8000 kertaa, joten nyt aika kertoa hieman taustaa tälle kaikelle.
|
Eagle Ray ja minä. Kuva Pentti Hartikainen |
Muutoksen alku
Aloitin urani sukellusammattilaisena syksyllä 2014. Tätä ennen työskentelin Helsingissä Finpron myyntijohtajana, auttamassa suomalaisia PK -yrityksiä liiketoiminnan kansainvälistämisessä.
Kevät ja kesä 2014 Suomessa olivat raskaita, työpäivät pitkiä ja työnantajan organisaatiossa tapahtuvat muutokset eivät lupailleet minun näkökulmastani mitään positiivista. Pitkäaikainen haave irtiotosta materialisoitui suunnitelmaksi muutamana elokuisena iltana omakotitalomme terassilla Inkoossa. Yhdessä puolisoni Piian kanssa päätimme laittaa omaisuuden myyntiin ja ostaa menoliput tropiikkiin. Toteutus alkoi samantien. Lennot Thaimaahan varattiin lokakuun 27. päivälle ja omaisuuden realisointi alkoi rakentamalla Facebookiin “Muuttomyynti” -nimisen ryhmän. Parissa kuukaudessa hankkiuduimme eroon valtaosasta maallista omaisuuttamme, jäljelle jäi viisi pahvilaatikollista erilaista tavaraa, kaksi kitaraa ja “ensiapulaukku”, johon pakkasimme talvivaatteet mahdollista Suomeen paluuta varten. Tavaroille löytyi säilytyspaikka äidin lämpimästä varastosta.
|
Matkalla lentokentälle; viimeinen kuva Suomesta |
Matka alkaa
Lokakuun 27. päivän aamuna ajoimme vuokra-autolla lentokentälle ja suuntasimme kohti etelää. Mitään sen tarkempaa suunnitelmaa meillä ei ollut, tarkoituksena oli katsella, huilailla ja miettiä, mitä seuraavaksi olisi kiva tehdä. Sukellus oli minulle harrastus muiden joukossa, tässä vaiheessa takana oli noin 50 sukellusta ja luokituksena Advanced Open Water. Jo ennen lähtöä päädyin yhteisen tuttavan (kiitos Sanna!) kautta kontaktiin Raya Diversin toimitusjohtajan Jiri Wickströmin kanssa. Tapasimme Phuketissa pari päivää saapumisemme jälkeen ja saimme nopeasti aikaiseksi molempia osapuolia miellyttävän sopimuksen: minä autan Raya Diversia myynnin kehityksessä ja henkilökunnan koulutuksessa ja palkkioksi tästä saan suorittaa työn ohessa Rescue- ja Divemaster -kurssit. Tämä oli mielestäni loistava diili. Ajelin skootterilla ympäri Phuketia myymässä sukelluksia turisteille ja sain sukeltaa maailmanluokan sukelluskohteilla. Tässä vaiheessa minulla ei ollut mitenkään selkeänä mielessä, että haluaisin alkaa sukellusammattilaiseksi, olin vain iloinen siitä että sain kehittää itseäni sukeltajana.
|
myyntihommissa jossain päin Phuketia |
Ensimmäinen askel; Divemaster -kurssi
Divemaster -kurssin suorittamiseen kului aikaa kolmisen kuukautta. Valtaosan kurssista suoritin yhdessä Susannan ja Roopen kanssa. Ryhmässä opiskelu oli mukavaa, vietimme päiviä yhdessä beachilla teoriaa päntäten, teimme allasharjoituksia ja tietysti sukelsimme paljon yhdessä. Divemastereiden toimenkuvaan kuuluu pääasiassa sertifioitujen sukeltajien opastaminen sukelluksilla. Divemaster -kurssin pääasiallinen sisältö on oppia sukeltamaan ammattimaisesti, toisten ihmisten ehdoilla. Turvallisuus on isossa roolissa, samoin kuin erilaisten ongelmatilanteiden ratkaiseminen. Sukelluskouluttajinamme toimivat Riku Raunio ja Pentti Hartikainen sekä koko muu Rayan sukellustiimi. Suurkiitokset vielä kerran koko porukalle!
|
Roope, Divemaster -kurssin vetäjä Pentti Hartikainen ja minä |
Indonesiaa kohti
Kolmen kuukauden Thaimaassa oleskelun jälkeen päätimme jatkaa matkaa. Pidimme kovasti Phuketista, mutta pidempiaikaisen viisumin saanti oli vaikeaa. Seuraavaksi matkakohteeksi valikoitui Indonesia ja siellä Bali, tärkeimpänä valintakriteerinä oli edulliset lennot. Vietimme pari viikkoa Balilla, mutta yhtälö liikaa ihmisiä, melua ja roskaisuutta sai meidät jatkamaan matkaa kohti Lombokin saarta.
Lombokilla vietimme pari viikkoa, kunnes eräänä päivänä lähdin majapaikkamme alakerrassa olevan sukellusfirman kanssa sukeltamaan. Pickup aamuseitsemältä, reilu tunti pikkubussissa ja venekyyti Gili Trawanganille, jossa varsinainen sukelluskeskus sijaitsi. Päivän sukellukset olivat erinomaisia, ja saaren rauhallinen meno viehätti kovasti. Niinpä parin päivän päästä pakkasimme tavaramme ja matkustimme naapurisaarelle Gili Airille.
Gili Airilla majoituimme satamassa sijaitsevaan Oceans 5 sukelluskouluun, joka on erikoistunut sukelluskouluttajien kouluttamiseen. Oceans 5 on yksi Aasian suurimmista PADI -järjestelmän mukaan kouluttavista Instructor Development Dive Centereista. Lopputulos oli arvattavissa. Pari päivää makailin altaan laidalla ja katselin sukelluskeskuksen elämää, kunnes ilmoittauduin seuraavalla viikolla alkavalle kouluttajakurssille. Vieläkään tarkoituksena ei ollut ryhtyä aktiivisesti työskentelemään alalla, kurssi kiinnosti minua oman kehittymiseni takia ja koska “ei ollut muutakaan tekemistä”.
Kouluttajakurssi
Kouluttajakurssin sisältö on Divemaster -kurssiin verrattuna paljon teoriapainotteisempi. Sukellustaidot on jo opittu Divemaster -kurssilla, joten IDC eli Instructor Development Course keskittyy sukelluksen opettamiseen, teoriaan ja koulutusjärjestelmän standardien hallintaan. Kurssin vetäjänä toimi Sander Buis, joka myös omistaa Oceans 5 -keskuksen. Sanderin opissa oli mahtavaa olla, yhdistelmä kokemusta, rakkautta lajiin ja hollantilaista hulluutta piti huolta siitä, että nauru raikasi luokkahuoneessa, altaassa ja sukellusreissuilla. Kokonaisuudessaan kurssi kesti noin kolme viikkoa. Kurssi päättyi kaksipäiväiseen Instructor Examination -seminaariin, jossa testattiin teoriaosaamisen lisäksi osaaminen avovedessä ja allasolosuhteissa.
|
Kouluttajakurssin luokkakuva, Joeri, Martha, Kasper, minä ja etualalla Sander |
IDC:n jälkeen kiinnostukseni päästä kokeilemaan opittuja taitoja oikeiden oppilaiden kanssa oli suuri. Tähän tarjoutui helposti tilaisuuksia kun Oceans 5 tarvitsi satunnaista apua vakiokouluttajien ollessa täystyöllistettynä. Vietin loppukevään ja kesän Oceans 5:n pihamaalla hengaillen, autoin myynnissä, ja koulutin satunnaisesti kursseja Discovery Diveista Advanced Open Wateriin.
|
Self Reliant Diver sertifikaattia suorittamassa sidemount varusteilla. Kuva Nayoung Kim |
Manta Dive, lopullinen sijoituspaikka?
Loppukesästä Piia päätyi töihin saaren suurimman sukelluskeskuksen, Manta Diven, toimistoon. Eräänä iltapäivänä kun menin Piiaa vastaan, Manta Diven manageri Rob kysyi minulta olisinko halukas tulemaan heille vakituiseksi töihin. Hieman yllättyneenä totesin, että kuulostaa mukavalta. Rob perusteli kysymystään kertomalla, että he Mantassa olivat erittäin iloisia, että olivat saaneet Piian töihin, ja varmistaakseen, että Piia pysyy talossa hän halusi palkata myös minut. Olin imarreltu, tietenkin, ja vastasin välittömästi kyllä.
|
Ensimmäinen työpäivä Manta Divessa |
Seuraavana päivänä aloitin työt Mantassa. Koska Manta Dive kouluttaa SSI -järjestelmän avulla, jouduin ensi töikseni takaisin koulun penkille tekemään SSI -kouluttajakurssia Mantan Instructor Trainer Anna Stumpfin kanssa. PADI- ja SSI -järjestelmät ovat hyvin lähellä toisiaan, joten siirto, eli crossover, PADIsta SSI:n puolelle tapahtui kahden päivän lukemisella, teoriakokeiden uusimisella ja yhdellä allassessiolla. Näin sain lisätä sukellus-CV:eeni jälleen yhden tittelin entisten lisäksi, olin nyt PADI Open Water Scuba Instructorin lisäksi myös SSI Open Water Scuba Instructor. Koska useimpien kurssien opettamiseen tarvitaan oma sertifikaatti, on minullekin kertynyt mittava litania upeita titteleitä; korrttinipusta löytyy mm. Specialty Dive Instructor -sertifikaatit Deep, Nitrox, WDC, React Right, Fish Id, Sidemount ja Self Reliant Diver sekä koulutettujen ihmisten määrän perusteella myönnetty Platinum 500 Dive Instructor.
Nyt kun kouluttaminen oli jokapäiväistä työtä, huomasin todella nauttivani opettamisesta, asiakkaista, mukavista työkavereista ja tietenkin saaren rennosta elämäntyylistä. Etenin nopeasti yhdeksi Manta Diven pääkouluttajista ja nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, satoja ihmisiä kouluttaneena voin todeta, että tämä on ollut hieno uravalinta. Ilmoitan edelleen statuksekseni “on permanent vacation” eli ikilomalla ja nautin työstäni ja elämästäni paratiisisaarella täysin rinnoin!
|
Auringonlasku Gili Airilla. Ihan ok |
Kimmo
kimmopekari@gmail.com
Instagram: kimmo_gili_air
Whatsapp:+358400320404
Kirjoittaja on asunut Gili Airilla tammikuusta 2015 ja toimii sukelluskouluttajana Manta Divessa